KATALOG

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas u Privrednoj komori Srbije da će svi privrednici od 15. oktobra do kraja januara sledeće godine moći da se prijave za pomoć države kako bi nabavili nove uređaje neophodne za nov model fiskalizacije.

Kako je objasnio, po prodajnom mestu i po uređaju svaka firma će moći da dobije po 100 evra od države. Mali poreski obveznik će tako moći da računa na po 200 evra državne subvencije, a iznos se množi sa brojem prodajnih mesta.

-„Način na koji ćemo to sprovesti u delo je da će od 15. oktobra preko sajta Poreskeuprave, svaki poreski obveznik moći da se prijavi ako želi da primi subvenciju Vlade Srbije. Rok do kada će moći da se prijave je kraj januara 2022. godine. To je sto evra po prodajnom mestu i sto evra po fiskalnom uređaju. Pri čemu će oni koji nisu u sistemu PDV-a dobiti za 20 odsto veću subvenciju za kase zbog nemogućnosti da iskoriste ulazniPDV i kako bi taj trošak nadomestili“, naveo je Mali.

Podsetimo, sada imamo i novi, konačni rok u kome će najveći broj privrednika morati da se prilagodi novim pravilima fiskalizacije.

Za zamenu starih fiskalnih uređaja i uvođenje novog sistema utvrđen je i novi, prelazni period. On počinje 1. novembra ove godine i traje do 30. aprila 2022. što je i krajnji rok da se gotovo svi privrednici prilagode novim pravilima.

Suština je da će nove fiskalne uređaje morati da imaju gotovo svi privrednici. Izuzetak će biti nekoliko profesija i njih je moguće pobrojati na prste jedne ruke.

Važno je i da privrednici neće imati nikakve troškove zbog državnih subvencija kao i da će nova fiskalna kasa moći da bude i svaki mobilni telefon.

Izvor:www.blic.rs